Quatt warmtepomp: de kosten
Wat kost een Quatt warmtepomp?
Overweeg je een warmtepomp te kopen? Er zijn natuurlijk meerdere merken. Sinds februari hebben wij een Quatt warmtepomp van 4 KW draaien. Met een warmtepomp daalt je gasverbruik drastisch. Maar jouw gewone cv-ketel is nog steeds aangesloten en kan bijspringen als het erg koud is. Het warme water wordt ook nog steeds verzorgd door de cv-ketel.
Voorwaarde is wel dat jouw huis al goed geisoleerd is. Als je vloerverwarming hebt werkt een warmtepomp ook nog beter.
Maar wat kost een Quatt nou precies in 2025? Hoe werkt het met de subsidie? En welke extra kosten zijn er voor bijvoorbeeld electra aanpassingen in de meterkast?
Onze ervaringen met de Quatt warmtepomp
Sinds februari hebben wij een Quatt warmtepomp van 4 KW draaien. Ons huis is uit 1987 en heeft 150 m2 oppervlakte. De spouwmuren en de kruipruimte zijn extra geisoleerd. Het dubbele glas is al wat ouder.
Op ons dak hebben we ca 5,5 KW aan zonnepanelen liggen. Deel zuid, deel oosten en klein deel op noorden.
Waarom? Het warme water van een warmtepomp ligt rond de 40 graden. Met een goed geisoleerd huis kan jij jouw CV ook op 40 of 45 graden zetten. Dan hoeft de gewone CV ketel niet vaak bij te springen.
Je moet er dan wel voor zorgen dat jouw verwarming 's nachts niet helemaal uitgaat. Een warmtepomp is heel goed in het op temperatuur houden van een huis. Niet in een keer snel verwarmen.
Zelf zijn we erg enthousiast over de warmtepomp van Quatt. We hebben hem sinds februari dit jaar. De investering begin 2024 was na aftrek subsidie is inclusief installatie ruim 3000 Euro. Bij een besparing van 500 euro per jaar verdienen we hem in 6 jaar terug. En sneller als de gasprijs hoger wordt natuurlijk.
Let op, een warmtepomp verbruikt veel electriciteit. Voor de quatt verwachten we rond 1200 KW extra per jaar. Als je veel zonnepanelen hebt valt dat extra verbruik mee. In de maand maart betalen we bijvoorbeeld gemiddeld rond 10-15 KwH per dag voor ons volledige stroomverbruik inclusief warmtepomp. Dat is inclusief een paar zonnedagen. Maar ook inclusief al het andere verbruik in huis: koelkast, wasmachine, kookplaat, lampen.
Quatt warmtepomp met dynamische tarieven
Met een dynamisch energiecontract betaal je trouwens ook voor stroom gemiddeld meestal minder. Dus dan heb je een warmtepomp ook sneller terugverdiend.
Het is op dit moment nog niet mogelijk in de Quatt app dynamische tarieven in te voeren. Je kunt wel het actuele gemiddelde voor stroom en gas invoeren. En dat bijvoorbeeld elke week actualiseren.
Wist je trouwens dat de belasting op stroom dit jaar een paar cent minder is? Ook dat maakt het inzetten van een warmtepomp net wat aantrekkelijker.
Uiteraard zijn er ook andere goede warmtepompen op de markt zoals de Elga Ace. Maak zelf je vergelijking, vraag offertes op en ga eens kijken bij mensen die al een warmtepomp hebben.
100 euro korting voor een Quatt warmtepomp
Als klant van Quatt mogen we korting geven aan nieuwe klanten. De actuele verkoopprijs van een Quatt Warmtepomp is 3.849 euro na aftrek subsidie. Deze scherpe prijs is inclusief installatie!
Via deze link profiteer je van 100 euro korting op een Quatt warmtepomp.
Daarmee kom je dus uit op 3.749 euro inclusief installatie.
Let op, daar komen nog wel eventuele kosten bij zoals plaatsen stijger of het boren van een gat in de muur. Bij een adviesgesprek ter plaatse wordt dat allemaal bekeken. Ook moet je misschien nog een extra stopcontact laten aanleggen door een electricien of een extra groep om de warmtepomp op aan te sluiten. Je kan hem niet op een bestaande groep zetten waar je CV ketel al op draait.
Daarmee komt totale investering nadat je de subsidie hebt ontvangen uit op maximaal 4000 euro schat ik. Dat kan je in 7-8 jaar terugverdienen. Nog sneller als de gasprijs hoger wordt. En als je zonnepanelen hebt natuurlijk ook.
Warmtepomp optimaal benutten: hou de temperatuur constant
Mijn ervaring is dat een warmtepomp het beste werkt als je de temperatuur constant houdt. Dus 's nachts hooguit een graad lager. Of overdag wat lager zetten als het buiten erg zonnig is en het huis vanzelf opwarmt.
Dat is echt even wennen en lijkt ook tegenstrijdig. Als je namelijk het huis teveel af laat koelen, moet de gasketel bijspringen om het huis weer op 20 graden te krijgen binnen korte tijd.
Zelfs als ik een weekend weg zou gaan zou ik warmtepomp hooguit graad lager zetten. Voor een week lang 3 graden lager en dan 2 dagen voor terugkomst 1 graad lager zetten. Kortom langzaam weer opwarmen.
Over dynamischegasprijzen.nl
Leuk dat je op mijn website bent om te kijken of een dynamisch energiecontract ook iets is voor jou!
Mijn naam is Taco de Koning. Ik heb zelf ruim een jaar dynamische gasprijzen en dynamische stroomprijzen bij Nieuwe Stroom. Ik ben er erg enthousiast over en wil mijn ervaringen graag delen.
Wat ik vooral wil meegeven: informeer je vooraf goed. Vergelijk. Wees eerlijk tegen jezelf of je kan leven met de onzekerheid dat je niet weet welke gasprijzen of electriciteitsprijzen je later in het jaar hebt.
En hou in de gaten dat de voorschotbedragen elke maand anders zijn. En dat je in de winter een hoger voorschot betaalt voor jouw gasrekening dan je gewend bent.
Als je dat geen probleem vindt denk ik dat je zeker wat kan besparen op jouw energierekening.
Ik hoop dat je mijn bespaartips handig vindt!